Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

На 7 август 2021 г. се навършват 40 години от изстрелването на спътника "Интеркосмос България - 1300" послучай 1300 години от основаването на Българската държава - едно от най- значимите български научни постижения в областта на космическите изследвания. Базовата обсерваториякъм Централната лаборатория за космически изследвания - БАН в Стара Загора, с ръководител проф. Митко Гогошев играе основна роля във формирането на идеята, изработване на изследователското оборудване и управлението на програмата. 

Всичко това ни дава основание да предложим пред Вас и пред обществеността на Стара Загора идеята за изграждане на монумент с копието на спътника "Интеркосмос България - 1300", като символ на космическата слава на нашия град.

 Монумент Интеркосмос България 1300 снимка на макета

Копието на спътника, което е единтично с изстреляния и все още обикалящ Земята спътник "Интеркосмос България - 1300", е собственост на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН. След споделяне на идеята с ръководството на института, получихме пълна подкрепа, с официално писмо за предоставяне на копието на спътника за изграждането на монумента. Към момента то е на съхранение във филиала на ИКИТ– БАН в Стара Загора.

Продължавайки развитието на идеята, ние инициирахме разработване на подробен идеен проект на монумента, който участва в конкурса на „Панхим“ ООД за приложение на техните поликарбонатни и акрилни листове в изграждането на градската среда и интериор. Това дава допълнителна възможност за осигуряване на основния конструктивен материал за изграждане на монумента с произведени в нашия град материали. Специална символика се крие в това, че идейният проект е разработен от архитекти Пламена и Цветелина Гогошеви – внучки на проф. Митко Гогошев.

Очакваме да подкрепите идеята с организиране на процедурата по изграждане на монумента и предоставяне на подходящо място, която сме убедени, че ще получи широк обществен резонанс. Граждански клуб ЛИПА е готов да съдейства за реализацията на проекта финансово, с материали и с труд. Очакваме този монументда стане един от туристическите символи на Стара Загора.

 

Приложения:

  1. Предложение на ГК ЛИПА към Община Стара Загора_изграждане монумент Интеркосмос България 1300
  2. Спътник "Интеркосмос България - 1300" – анотация
  3. Писмо от ИКИТ – БАН за предоставяне на копието на спътника за проекта 
  4. Идеен проект на арх. Пламена Гогошева и арх. Цветелина Гогошева със снимка на макета на проекта, който сме готови да предоставим при поискване


 

Либерална Икономика, Прогрес и Активност

Либералните ценности са в основата на нашите виждания за демократичното развитие на обществото и бизнеса.

Икономическото развитие на региона и традиционно силните сектори са източник на социален просперитет и високо качество на живот.

Прогресивното начало и идеята за напредък са спомогнали Стара Загора да се запази и развие през хилядолетията. Те са факторите, които и сега са ключови за привличане на младите хора да останат и работят тук.

Активното гражданско общество е гаранция за по-ефективно местно самоуправление.

Пишете ни!

Имейл:
Тема:
Съобщение:
Колко букви има думата  ЛИПА  (въпрос за спам защита)?